Geschiedenis

Geschiedenis

Wil je meer leren over de belangrijke figuren en gebeurtenissen uit ons rijke verleden? Neem deel en ga een stukje mee in het verleden. Maak een boeiende reis terug in de tijd met een cursus geschiedenis.

Docent:
Hans
Dag:
Donderdag
Aantal lessen:
4
Kosten:
€ 45,-
Boeken:
n.v.t.
Van Dakota tot Enigma: Verkenning van de technologische vooruitgang tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deze cursus bestaat uit 4 cursusavonden van 90 minuten en hebben zowel elk een eigen onderwerp als een verbinding met elkaar. Centraal staan de technologische ontwikkelingen in WO II. Alle avonden in deze serie behandelen de noodzaak, de ontwikkeling, de inzet en de gevolgen van de betreffende uitvinding of technische ontwikkeling in WOII.

Zo wonnen de Britten Slag om Engeland omdat zij met hun gloednieuwe radar de Duitsers al op tijd zagen aankomen maar ook omdat ze dankzij het kraken van de Enigma berichten op de hoogte waren van de inzetbaarheid van de Duitse vliegtuigen.

Er ontstonden ook totaal nieuwe wapens zoals het Duitse ‘Vergeltungswaffe 2’, de V2 raket, die vooral in Londen en Antwerpenneerkwamen. Deze raket leidde niet alleen tot de ruimtevaart, maar laat ook zijn sporen na in de hedendaagse oorlogsvoering.

In alle oorlogen is vervoer belangrijk voor de bevoorrading van de legers en het transporteren van manschappen. We zien een passagiersvliegtuig, de Douglas DC-3 veranderen in een vliegende muilezel: de C-47, die we beter kennen als Dakota, waaruit parachutisten worden gedropt achter de vijandelijke linies.

Inlichtingendiensten, contraspionage, de Britse overval op een Duits radarstation en misleiding acties spelen een komen allemaal aan bod in deze cursus.

Start op 2 november

Donderdagavond van 19:00 tot 20:30

Locatie KunstForm Velsen, Schoolpad 4

Interesse in deze cursus? Meld je aan via info@volksuniversiteitvelsen.nl

Doe jij mee?